Aktuality

Z lesov v okolí Dobšinej si robia motokrosovú dráhu

 

Na negatívne dopady na prírodu a zvieratá žijúce v nej upozorňujú ochranári a mnohé inštitúcie. V Dobšinej na to nedávno upozornil poslanec Mestského zastupiteľstva, Milan Horváth, ktorý je aj členom Poľovnej stráže. Na pôde zastupiteľstva prezentoval podnet od občanov, ktorí sa sťažovali na časté vstupy najmä motoriek do lesov v okolí Dobšinej. Motorkárov, ktorí sa preháňajú po svahoch a lesoch vidieť a počuť zďaleka skoro denne, často v ranných a večerných hodinách, pričom si možno ani neuvedomujú, že svojim konaním porušujú zákon. Oslovili sme preto poslanca MsZ v Dobšinej Milana Horvátha, ktorý nám priblížil problematiku vstupu akýchkoľvek motorových vozidiel do lesov.

Na vstup do lesa musia mať motorové vozidlá na mnohých miestach kľúč od rampy a platné povolenie. Automobily sa dajú kontrolovať omnoho ľahšie, no problémy sú najmä s motorkármi , kde podľa slov M. Horvátha, sa ich nezákonné konanie rozširuje aj do najbližšieho okolia mesta. „Motorkárov vidieť najmä v častiach Pischel, Flos, Roveň a na Balážke. Väčšinou sú tieto motorky bez poznávacích značiek, čo sťažuje identifikáciu. Neraz ohrozujú turistov na lesných chodníkoch, kde v tak obrovskej rýchlosti nie je šanca ubrzdiť a tiež rachotom motora plašia lesnú zver, spôsobujú jej stres a to aj v časoch kladenia mláďat a ruje.“ Uviedol poslanec Horváth, kde navrhuje aj všeobecne prijateľné riešenie.

„Zväčša sú to celé partie a nie som voči nim zaujatý, skôr by som ich chcel vyzvať aj prostredníctvom novín na vytvorenie klubu, kde by si vybrali spomedzi svojich radov zástupcu, ktorý by mohol následne rokovať s mestom o pridelení pozemku na vytvorenie motokrosovej dráhy, za ktorú by boli zodpovední. Lesné cesty zaiste majú svoje čaro, no len dovtedy, kým sa neudeje nešťastie, ktorému chceme predísť. Každý má právo ísť do lesa, no je na zvážení akým spôsobom tam prichádza.“ Dokončil pre Dobšinské noviny Milan Horváth. Zákon o poľovníctve 274/2009 § 24 nedovoľuje pohyb akýchkoľvek motorových vozidiel v lesoch a na lúkach, pričom priestupcom hrozí vysoká sankcia. Výnimku majú len vlastníci pozemkov, vozidlá Poľovnej, Lesnej a Rybárskej stráže v súvislosti s výkonom konkrétnej činnosti. Spomenuté inštitúcie vás môžu v lesoch tiež kontrolovať a podľa potrieb spolupracovať s políciou.

Text Juraj Karika, ilustračné foto: Stock.xchng

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Translate »